גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקנות ולמכור בראשית המאה שעברה: ההיסטוריה של הבורסה בתל אביב

כמו סטודנט תל אביבי צעיר, הבורסה בת"א עברה דירה ושינתה סגנון לא מעט פעמים: איך הפכה פגישה יומית של כמה אנשי עסקים דוברי גרמנית, למוסד שבליבו אולמות המוניים מלאי צעקות, ומתי החליפו את הצעקות מחשבים השמורים במרתפים תת קרקעיים?

ההיסטוריה של הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
ההיסטוריה של הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף אלטשולר שחם

הדימוי שליווה את פעילות התנועה הציונית בתחילת המאה ה-20 הוא זה של חלוץ העוסק בעבודה חקלאית, אך למעשה אותו חלוץ לא היה הופך את הארץ לשלו בלי עזרתם של הגופים הציוניים שעסקו בגיוס הון. כבר מתחילת המאה, החלו מוסדות ציוניים לגייס הון למטרות שונות הקשורות כולן ליישוב הארץ, והחל משנות העשרים הוקמו גם החברות שעסקו בבנקאות ובפיתוח תשתיות. אולם עד אמצע שנות השלושים לא היה שוק מקומי למסחר בהם.

המצב השתנה בשנת 1935 עם הקמתו של הגוף שיהפוך בסופו של דבר לבורסה בתל אביב - "לשכת החליפין לניירות ערך בתל אביב". חברי הלשכה הספורים היו נפגשים במשרדו של מרדכי פ. חסון בסניף בנק אנגלו-פלשתינה (לימים בנק לאומי) בתל אביב מידי יום בצהריים למשך שעה אחת, וקובעים שערי קנייה ומכירה של ניירות ערך. בשנים הראשונות כנראה לא הייתה עבודה רבה מידי - יו"ר הנהלת הלשכה דאז העיד כעבור 25 שנים כי הם היו מסיימים את עבודתם בתוך כרבע שעה.

במאמרו המקיף על תולדות הבורסה בישראל, סיפר שלום פ. דורון, מוותיקי שוק ההון ולימים מנכ"ל ויו"ר דירקטוריון הכשרת הישוב, שהנוכחים דיברו זה עם זה בגרמנית ושחזר את הביטויים השגורים ששימשו אותם כדי לציין פעולות מכירה וקנייה: an Sie (אליך) ו-von Ihnen (ממך) בהתאמה. ואכן, ברקע להקמת הלשכה ולהתפתחות פעילותה עמדה עלייתם לארץ של בנקאים יהודים מגרמניה בשנות ה-30 והחתימה על הסכם ה"ההעברה" עם גרמניה.

"למרות אי-שקט פוליטי, מאורעות ושפל כלכלי במשך שלוש השנים האחרונות", נכתב בסקירה של בנק אנגלו-פלשתינה מ-1939, שמובאת גם היא במאמר של דורון, "הוכיח המשק הארץ-ישראלי שיש לו כוח התנגדות רב... את חשיבותה של לשכת החליפין ניתן למדוד באמצעות העובדה שבין כתליה נסחרים ניירות ערך בשווי כולל של 4.5 מיליון לירות ארץ ישראליות". בין אפיקי ההשקעה שהיו זמינים באותם ימים נמצאו המניות ואגרות החוב של הבנק האפותיקאי הכללי (לימים בנק לאומי למשכנתאות), לצד מניות של חברת הכשרת היישוב, קק"ל, חברת האשלג בע"מ (לימים חברת מפעלי ים המלח) ועוד.

מהחדר הקטן אל אולמות המסחר

בעקבות הצורך הגובר במיסוד המסחר בניירות ערך אחרי הקמת המדינה, התאגדו הבנקים ובתי ההשקעות שפעלו באותה תקופה והקימו ב-1953 את "הבורסה לניירות ערך בתל אביב". כמה שנים לאחר מכן, ב-1960, עבר המסחר מהמשרדים בסניף בנק לאומי אל משכן עצמאי בפסאז' ברחוב אלנבי 113 בתל אביב.

בשנות הששים היו הפעילים בבורסה קבוצה קטנה ופמיליארית יחסית. צבי לובצקי, יו"ר IBI, סיפר על השנים ההן בחוברת לרגל 70 שנה לפעילות הבורסה: "נסחרו אולי 20 מניות והמסחר התבצע בחדר קטן בפסאז'... זה היה ג'ונגל די רציני והשוק התנהל כמו שוק אבטיחים". לסיכום הוא הוסיף, "אם תרצו בשפה של היום, הבורסה אז היתה מעין סטארט-אפ פיננסי, שבמקום בגראז' התחיל בפסאז'".

"שוק האבטיחים", שהיה שוק ההון הישראלי, עשה צעד משמעותי במיסוד פעילותו בשנת 1968 עם חקיקת חוק ניירות ערך והקמת רשות ניירות ערך המפקחת על פעילות הבורסה. החוק הסדיר את המסחר ואת פעילות הבורסה בהתאם לעקרונות שבמרכזם חובת הגילוי הנאות במטרה לשמור על האינטרסים של המשקיעים.

הגידול במסחר בבורסה במחצית השנייה של שנות השבעים ועד 1982 הביא לעקירה מהפסאז' לטובת הבניין ברחוב אחד העם 54 שהיה בניין משרדים רגיל שהותאם לצרכי הבורסה לקראת הכניסה אליו. אך המגמה - ששיאה היה בשנת 1982, במהלכה עלו שערי המניות ריאלית ב-113% - לא נמשכה. משבר מניות הבנקים באוקטובר 1983 הביא לראשונה לסגירת הבורסה למשך שבועיים, ובהמשך הוקמה ועדת בייסקי לחקירת וויסות המניות הבנקאיות שהביא למשבר.

הבניין ברחוב אחד העם מסמל יותר מכל את התקופה שבה הפך "שוק האבטיחים" הקטן ל"שוק אבטיחים" גדול מאוד. בשנים אלו התבצע המסחר בבורסה בשיטת המבַצעים: נציגי חברות לבושים באפודות צבעוניות בילו שעות ארוכות באולמות המסחר השונים כשהם מתרוצצים וצועקים פקודות קנייה ומכירה, שבשלב הזה כבר נזרקו לחלל האוויר בעברית של צברים.

שיטת הצעקות שהחליפה את הישיבות הצנועות במשרדו של מרדכי פ. חסון איננה יחודית לנוף הישראלי ואפשר לומר שההיסטוריה שלה הולכת הרחק הרחק עד לבורסה הראשונה בעולם. בספרו על המסחר בבורסה ההולנדית תיאר הסוחר היהודי בן המאה ה-17 יוסף דה לה וגה את תהליך המסחר שאפיין את התקופה: סוחר אחד פותח את ידו והאחר מכה עליה, המכה מבטאת שחרור מניה למכירה במחיר כלשהו. מכה נוספת מבטאת מחיר חדש וכך הלאה. אחרי המכות מגיעות הצעקות ואחרי הצעקות מגיעים העלבונות שהופכים בתורם לריבים - עד שהעסקה מושלמת.

מאולמות המסחר אל המחשבים במרתפים

הבורסה בעולם הדיגיטלי / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

העידן הדיגיטלי, שהשפיע כמעט על כל אספקט בחיים במודרניים, שינה לחלוטין את פני המסחר בבורסה - או לפחות את קולו. כיום, המסחר בבורסת תל אביב - כמו בבורסות בעולם כולו - שקט ומתבסס על מחשוב מתקדם. זה לא קרה ביום אחד, אלא בתהליך מדוד שנפרש על פני יותר מעשור והחל במחצית השנייה של שנות השמונים. תחילה נעשו צעדים על מנת למחשב את תהליך העברת הפקודות ממחשבי הבורסה אל אולמות המסחר ובהמשך בוצע מעבר של המסחר הרב צדדי למחשוב, בעזרת מערכת הכר"מ - כרוז ממוחשב. בשלב השלישי פעלו בבורסה לעבור למסחר ממוחשב במלואו שיהיה גם רציף וסימולטני ויבטל את השימוש באולמות מסחר. זה בדיוק מה שעשתה מערכת "רצף" שנכנסה לשימוש בבורסה בשנת 1997, ועד 1999 הושלם מחשוב כל המסחר בבורסה.

השינוי באופי הפעולה של הבורסה ובצרכים שלה הוביל גם לצרכים פיזיים חדשים - אולמות מסחר לא היו נחוצים עוד, אבל מקום לתשתית של מערכת מחשוב שתהיה מוגנת ובטוחה מפני נפילות דווקא כן. ההחלטה לעבור לבניין חדש התקבלה כבר ב-2005 אך תהליך הבנייה התארך מעבר לצפוי (ועימו גדל גם התקציב המתוכנן למבנה) והמעבר התבצע לבסוף רק ב-2014. המבנה הפיזי של הבניין החדש מבטא יותר מכל את השינוי שעבר המסחר בבורסה מאז שנות ה-30: לבניין יש אמנם 14 קומות רגילות מעל לקרקע, אך הלב שלו ושל הבורסה נמצא דווקא מתחת לאדמה, בשש קומות תת קרקעיות המאכלסות את מערכות המחשוב של הבורסה ויותר ממחצית מעובדיה. באותה שנה הושקה גם אפליקציה ייעודית לבורסה, וגם בתי ההשקעות הולכים לכיוון דיגיטלי, כאשר למשקיע ניתנת האפשרות לעקוב אחרי תיק ההשקעות שלו באמצעות האינטרנט.

ההיסטוריה של הבורסה בתל אביב קשורה בקשרים עבים להיסטוריה של היישוב היהודי בישראל - וכמו שמלמדות הכותרות בעיתוני הכלכלה, היא גם מהווה גורם משמעותי בהובלתה של הכלכלה הישראלית אל העתיד.

עוד כתבות

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו

בעזה מדווחים: בכיר במשטרת חמאס חוסל על ידי כטב"ם ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ● הותר לפרסום: נועם בטאן ונחמן מאיר חיים וקנין ז"ל נהרגו בקרב בדרום הרצועה, 4 לוחמים נפצעו ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו - אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב את החברה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, על חשבון הנפש שנשאר איתו ועל התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה