גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטבות המס לא חלחלו למשק

כשנתניהו בוחר להיטיב עם החזקים, מקבלים נתוני צמיחה אפסיים

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

אם מישהו רצה סיכום הולם ותמציתי לתוצאות המדיניות הכלכלית של ממשלות ישראל בשנים האחרונות, הוא קיבל אותו אתמול (א'), עם פרסום נתוני הצמיחה הכלכלית לרבעון השני של 2015, אשר הראו כי המשק צמח בקצב שנתי של 0.3%. כלומר, התוצר לנפש ירד בכ-1.7%.

נתון זה מגלם את הרהב, החובבנות והיהירות שבהם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרי האוצר הקודמים יובל שטייניץ ויאיר לפיד טיפלו בסוגיית הצמיחה הכלכלית. מה שצריך לעורר דאגה הוא גם שר האוצר הנוכחי משה כחלון שאינו מסתמן כאדם שיהיה מוכן לבצע את החריש העמוק הנדרש כדי להחזיר את ישראל לפסים של צמיחה סבירה.

יש מי שיטען כי הנתון שפורסם הוא רבעוני, ויצביע כל האומדן החצי-שנתי, אשר מראה על צמיחה כלכלית של 2.6% במונחים שנתיים, ועל יציבות בצמיחה זו השנה השלישית. אלא ששיעור צמיחה של 2.5% לשנה פירושו גידול בתוצר לנפש של 0.7%, ומשמעות הדבר היא שהפריון במשק הישראלי לא רק שלא עולה, אלא אף יורד, או שהאבטלה תתחיל לטפס במהרה. אם הנורמליות החדשה היא של צמיחה אפסית לנפש, הרי שמשהו השתבש מאוד בניסוח המדיניות.

נכון, יש האטה כלכלית גלובלית, וירידה בשיעורי גידול הסחר בעולם, אך מדיניות כלכלית לא נועדה למצוא אליבים לראש הממשלה ולשר האוצר. טיבה של המדיניות נמדדת ביכולתה לתת מענה בדיוק לשאלות כמו האטה עולמית, ובו-בזמן להניח יסודות לעתיד. הכלי לביצוע ההתאמות הנדרשות הוא תקציב המדינה, שבאמצעותו הממשלה אמורה לנווט את ההתפתחות השוטפת של המשק.

אלא שהתקציב אצל נתניהו, שטייניץ ולפיד הפך לפארסה. קודם הנהיגו "תקציב דו-שנתי" אשר נטל מהממשלה כל אפשרות של התאמות שוטפות. לאחר מכן פרחה לה תרבות ההעברות התקציביות באמצע השנה, לתקציב הביטחון ולהתנחלויות, וכך נקברה כל אפשרות לשנות סדרי עדיפויות.

אך לא רק הטיפול בתקציב תרם למה שקורה במשק. ביסוד הדברים נמצאת אמונתו היוקדת של נתניהו בטענה שאם הממשלה תיטיב מאוד עם העשירים ביותר ועם החברות הגדולות ביותר, תואץ הצמיחה. לא משנה כמה מחקרים יפורסמו שיוכיחו את האיוולת בטענה, וכמה נתונים יתפרסמו שיעמדו בסתירה אליה. אצל נתניהו מדובר בטענה שיש לה מעמד של אמונה דתית עמוקה.

לפני שלוש שנים התברר לציבור מה המחיר שלעתים משלמים כדי ליישם את המדיניות של "העדפת החזקים". התברר שהמדינה העניקה הטבות מס בסכום-עתק של 7.2 מיליארד שקל על חוק עידוד השקעות הון בשנת 2011, כאשר כ-60% מסכום זה "היטיב" עם 4 חברות רב-לאומיות בלבד - טבע, צ'ק פוינט, כיל ואינטל. לא מדובר בסכום חד-פעמי, שכן גם התחזיות הקיימות מדברות על הטבות בסדר גודל דומה עד לשנה זו.

ומה יצא למשק מהוצאה אדירה זו? - יש הסכמה שגידול של ממש בתעסוקה לא היה, וגם לא תרומה לפריון הכללי. נתוני הצמיחה של השנים האחרונות לא ממש מאששים את ההנחה שהן יובילו לגידול עודף בתוצר. מנקודת ראות הממשלה, התוצאה הגרועה ביותר הייתה שהתעוררה מחאה ציבורית וקולנית אשר אילצה את שר האוצר לפיד להקים ועדה בראשות מנכ"לית משרדו, יעל אנדורן, שתמליץ על שינויים בחוק עידוד השקעות הון, אשר מכוחו ניתנו ההטבות לחברות.

המלצות הוועדה יגיעו לדיון בכנסת במסגרת הצעת התקציב לשנה הבאה, אולי כחלק מחוק ההסדרים. אלא שלוועדה קשרו יד אחת, ובפועל היא נאלצה לא לדון בכל הסוגייה של הטבות המס לחברות רב-לאומיות גדולות.

בסופו של דבר, הוועדה המליצה לתת כמה הטבות לחברות קטנות-בינוניות - חלקן אמיתיות, חלקן תיאורטיות לחלוטין, וגם ציינה כי טוב היה אם המועצה הלאומית לכלכלה, זו שראש הממשלה אחראי עליה, תחקור את התועלת של השיטה למשק. ראש הממשלה, מצדו, עסוק במאמץ לסייע לקבוצת כיל לקבל הטבות מס נוספות, במאות מיליארדי שקלים, בטענה שהדבר יתרום לתעסוקה ולצמיחה בנגב.

אותן ממשלות אשר קידשו את העיקרון של "להיטיב עם החזקים", דאגו גם להרוס את מערך ההכשרה המקצועית בישראל, על-ידי מימון חסר. הממשלות דאגו לקדש ולקבע את האסטרטגיה של "שכר נמוך ופריון נמוך" בחלקים נרחבים של המגזר העסקי בישראל. זו אותה ממשלה אשר העבירה למשפחות חלק גדל והולך מעול מימון החינוך והבריאות.

השאלה היא - מה היה קורה אם לפחות חלק מהסכומים שלא נגבו כמס מחברות רב-לאומיות היו כן נגבים, ומממנים את שיקום מערכות החינוך וההכשרה המקצועית; ותורמים לשיקום עירוני אמיתי בישראל. מה היה קורה אם מערך הסיוע לעסקים קטנים היה הופך באמת ליעד מרכזי, ולא לסיסמה.

מה היה קורה אם האוכלוסיות החרדית והערבית היו פוגשות בשוק עבודה שמעודד אותן להשתלב בו, מכין אותן לכך, ומתגמל אותן בהתאם. נכון, כל אחד ממהלכים אלה סותר את אמונותיו העמוקות של נתניהו, אבל בלעדיהן נמשיך לראות נתוני צמיחה דומים לאלה שפורסמו השבוע.

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר