גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא אוהבת אותם שבעים

הטור הפותח בגיליון "להיות רעב" של מגזין "ליידי גלובס"

ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל
ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל

1. הוא ישב מולי בפינת האוכל במטבח עם ארונות העץ הכתומים, מרח ברעבתנות גבינה לבנה על פרוסת הלחם, ואז מרח עוד שכבה.

"תראי כמה שזה טוב, תאכלי", הוא דחק בי.

"אבא, עזוב אותי, לא מסוגלת", הדפתי אותו.

הסתכלתי על הפרוסה המרוחה בנדיבות והרגשתי גועל. גועל מהמרקם השומני של הגבינה, מכל הגוש הזה, שגרם לי תחושת זרות ורתיעה.

"מה יש לך, למה את לא אוכלת כלום? מה יהיה איתך? תראי את החברות שלך, כמה שהן מלאות ויפות. תראי איזה פנים יש לתמי, כמו תפוח, בריאות וזוהרות. רק את ככה חלשה ומצומקת", הוא הטיח בי בפעם המי יודע כמה בעודו מביט בפרוסה המרוחה בתאווה גדולה. "מה אני יכולה לעשות, לא מסוגלת", התגוננתי מכווצת.

זו התמונה הצרובה לי מילדות. מאז שאני זוכרת את עצמי לא יכולתי לאכול. היא הייתה חסרה אצלי, תחושת הרעב.

"תראי", הייתה אמא פותחת את המקרר, "כמה אוכל. את צריכה להגיד תודה. יש ילדים שהיו מתים שיהיה להם אוכל, ואת מתייבשת".

אבל אני לא הרגשתי רעב. יכולתי להעביר ימים שלמים בבית הספר בלי לאכול.

ההורים ממש התביישו ברזון שלי, וגם אני.

הייתי די אבודה כשבסוף הלכנו לרופאה, אמא ואני. "לילדה אין תיאבון", התלוננה אמא בצער, ולי נקרע הלב מלצער אותה ככה. וחוץ מזה תנסו אתם לישון בלילה לקול צלילי בטן מקרקרת.

"מה אכלת היום?", התעניינה הרופאה.

"ארטיק", עניתי.

"ארטיק זה יפה מאוד", היא הרגיעה, "את יכולה להסתדר".

לא אשכח את היום ההוא בטיול בית הספר כשישבתי עם החברים בארוחת הבוקר באכסניה, וממש מרחתי גבינה על לחם, מין שכבה דקיקה שקופה, כמעט לא מורגשת, אבל אני הרגשתי התעלות. הנה, שתי פרוסות אכלתי. פיתחתי תיאבון.

אנחנו מזלזלים בה, בתחושת הרעב, רואים בה נטל, מטרד, מקור צרותנו, אילו רק יכולנו לנטרל אותה. אבל תנסו לחיות בלעדיה. הייתי שם, אני יודעת איך זה. לא משהו.

2. אנחנו יושבים במסעדת אבו גוש. השולחן לידנו כבר גמר לאכול. לא נשאר כלום מצלחות השיפודים, מהפיתות והחמוצים, וגם החומוס נוגב עד תום ונשטף בבקבוקי הבירה. ועכשיו איך שהם נראים. שבעים. שבעים מדי. כל האנרגיה והדריכות, הערנות והלהט בעיניים, שנראו אך לפני שעה, כשהיו רעבים ותאווים לאכול, מתפיידים לתוך סוג של אפתיה, רפיסות, נפילת מתח, חידלון. אני מסתכלת עליהם ורואה בסביאה מוות קטן. לא אוהבת אנשים שבעים מדי. לא במסעדה וגם לא בחיים.

3. תשאלו אותו, הייטיקסט מצליח מאוד, רב מעללים. היא, שנשואה לו, עסוקה בליהנות מהחיים. אנחנו לא מכירות ממש טוב, אבל היא התחילה לספר לי על החלומות שלה להקים מיזם מקסים ושאפתני. "תרגיעי, זה לא יקרה", אמר לה בעלה, "את לא מספיק רעבה".

בלי הרעב לא היינו מגיעים לכל זה. הרעב הוא הכוח המניע הכי חזק שאני מכירה, הוא המנוע שמקדם את העלילה. בשביל להקטין את המתח שהוא יוצר, תהיה מוכן לעשות הרבה דברים שלא היית מוכן לעשות כך סתם.

אנשים שבעים מדי הם לא הפרטנרים שהייתי רוצה לידי, לא בעבודה ולא בחיים. הם קצת מתים מהלכים. משהו בליבידו שלהם פתור מדי, נינוח מדי, לא מגורה. הם מוטלים ככה בשובע שלהם, שרועים מלאים, מפוטמים, כבדים.

רק הרעב יכול לגרות אותך לזוז, להניע אותך לפעול, לעשות משהו, להיות מחודד, דרוך, ערני, נמרץ. אלה האנשים שמעניין איתם. הם רעבים. לידע, להישגים, לאהבה, להשפעה, להערכה. והם יעשו הרבה בשביל זה.

4. לפעמים זה בא ממקום פתולוגי, מחסך אדיר. אם נצרב בך זיכרון הרעב המייסר, אתה לומד לחטוף את מה שנותנים מיד כשמציעים לך, כי אתה זוכר את החוסר, ופוחד שלא יהיה יותר. ואתה תוקע, גם אם אתה בכלל לא רעב.

כמה פעמים קרה שפעלתם מתוך רעב רגשי? זו הישרדות כוזבת, רעב לא רציונלי נטפל גם לאנשים שבטנם מלאה.

5. כשהרעב דורך קשתו הוא מריץ אותנו. הוא מייצר אנרגיה. בלעדיו הרבה ממה שהגעתם אליו לא היה קורה. בלעדיו אני חוזרת להיות הילדה הקטנה שצריך להציל ממלתעות האדישות.

ומה באמת קרה לילדה הזו? היא צמחה להיות תיכוניסטית שלא הבינה על מה הבנות בהפסקה מדברות כשהן מתענות מריחו של טוסט חם. היא עדיין לא גילתה את טעמו של הרעב. ייקחו עוד כמה שנים עד שזה ינחת עליה במכה. זה יקרה עם הגיוס לצבא. רעב גדול.

חודשיים ימים ו-10 קילו אחרי, הבנתי בפעם הראשונה בחיים שאני צריכה להפסיק לאכול. מה שרק התפיח את התאווה לאוכל.

משעה שהתפתח אצלי רעב, נאחזתי בו. הוא לובש צורה ופושט צורה, אבל הוא שם, נוכח. וגם כשהוא מעיק, ומציק, ומכביד ולא מרפה, אני לא מתלוננת. אני זוכרת איך זה כשהוא איננו.

יובל נוח הררי בספרו 'ההיסטוריה של המחר', משרטט קווים לדמותם של אנשי העתיד. מבוססי אינטליגנציה מלאכותית, הם ישיגו עליונות בעידן שלא יזדקק לתודעה ורגשות. עידן שכבר מעורר בי געגועים עזים לתקופתנו אנו. האם הם באמת יוכלו לעשות את העבודה בלי רעב? האם יישאר טעם?

■ ורד רמון-ריבלין היא העורכת של מגזין "ליידי גלובס".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד