גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה נפלאה, אבל לא לכולם

אנו עלולים להפוך את הסטטיסטיקה למפלטו של הנבל

נתחיל מהסוף. 2014 תהיה שנה נפלאה. טובה מאי-פעם. אבל לא לכולם ואולי גם לא בכלל. האם נהיה מאושרים יותר ב-2014? הטוב, הרע והמכוער של 2014.

הטוב

נחיה יותר שנים. תוחלת-החיים הממוצעת בעולם חוצה את גיל ה-70. הוספנו כ-20 שנה ב-50 השנה האחרונות.

נחיה ברווחה גדולה יותר. התוצר לנפש בממוצע לכל אדם על כדור-הארץ חוצה את קו ה-12,000 דולר לאדם. פי 6 מהמספר בשנת 1950.

נהיה יותר דמוקרטיים. מספר המדינות הדמוקרטיות בעולם עלה כבר ל-90, והוא ממשיך לעלות.

נביס את הבורות. שיעור יודעי קרוא-וכתוב בעולם חצה את קו ה-84%. מספר הצעירים יודעי קרוא-וכתוב עד גיל 15 נושק ל-90%.

נביס את המלריה, השחפת ואת הפוליו. מאז שנת 2000 מספר מקרי המלריה בעולם צנחו ב-45%; ומאז 1990 הורדנו ב-45% את מספר מקרי השחפת. השנה אנו מצפים לראות את הודו נקייה מפוליו. בשנת 1988 היו בעולם 125 מדינות עם פוליו, והיום הבעיה צומצמה ל-3 מדינות: אפגניסטן, פקיסטן וניגריה.

נוריד את הרעב ואת העוני הקיצוני. ב-20 השנה האחרונות הורדנו ביותר מ-50% את מספר האנשים החיים בעוני מחפיר וברעב קשה, עם הכנסה של פחות משני דולר ליום. העולם מתקדם בצעדים גדולים להשגת היעדים שקבע האו"ם לשנת 2015. ירידה דרסטית באחוז ובמספר האנשים הרעבים על כדור-הארץ.

נמתן את גידול האוכלוסייה. מממוצע של 5 ילדים לאישה בשנת 1965, ירדנו היום ל-2.5 ילדים בממוצע לאישה, ונראה שהמספר ממשיך לרדת.

נלמד ונשכיל יותר. חצינו את קו שש שנות הלימוד בממוצע לאדם; היום כל תלמיד בעולם שוהה 779 שעות בממוצע בשנה בבית-ספר. ב-2014 נהיה משכילים אף יותר.

העולם יהיה שליו יותר. רצח, מלחמות, מקרי אונס ואלימות ממשיכים להיכנע לסדר העולמי ולקידמה. בשנת 2012 עמד הממוצע העולמי על 6.9 מקרי רצח ל-100,000 אלף איש. באפריקה נרשם ממוצע של 17 נרצחים ל-100 אלף איש; לעומת אוקייניה - עם 2.9 בלבד. כלומר, העולם נעשה שליו יותר.

הרע

חשש כבד למיצוי משאבי כדור-הארץ. הקידמה גובה מחיר כבד ממשאבי כדור-הארץ. התחממות גלובלית, דלדול משאבים, זיהום מקורות מים ומזון, אקלים קיצוני. 5 מיליארד אפריקאים ואסייתיים שרוצים לחיות בתנאים דומים ל-500 מיליון אמריקאים ואירופים, יביאו את האיזון העדין על כדור-הארץ למבחן אמיתי וקשה שאנו עלולים לא לעמוד בו.

המגיפות עלולות לחזור. נראה כי גם החיידקים והנגיפים עוד לא אמרו את המילה האחרונה. כלומר, מוקדם מדי עדיין להכריז על ניצחון והדברת המגיפות.

מישהו ילחץ על הכפתור. אף שרמת האלימות והמלחמות נמצאת בירידה מתמדת, והעולם נעשה שליו יותר, הסיכון לשימוש בנשק להשמדה המונית ולהשמדת האנושות בגלל לחיצה על מספר כפתורים, עדיין מטיל אימה על כולנו. שנת 2014 מזכירה לנו את שנת 1914. השנה שבה עולם מתקדם ונאור (לכאורה) הביא את עצמו לרצח המוני מאורגן של יותר מ-20 מיליון אנשים.

והמכוער

האדם הבודד. אושר הוא מצב אישי. גם בעולם נפלא, שליו ומתקדם, הסבל של האדם הבודד לא מוקל בשל הידיעה כי לרוב האנשים טוב. להיפך. אושרם של אחרים עלול להעצים את הסבל הפרטי. יותר מכך, אושר הוא מצב יחסי.

רווחה כלכלית לא נמדדת במונחים אבסולוטיים אלא במונחים השוואתיים. אם השכר הממוצע במשק גבוה מהשכר שלי, לרוב לא אהיה מאושר גם עם הכנסה של 10,000 דולר בחודש. אם השכן שלי גר בדירת 200 מ"ר עם נוף לים, סביר להניח שלא אהיה מאושר ב-100 מ"ר שלי. וגם אם אוכל 5 ארוחות מזינות ביום, אני עלול לחוש רעב כשאסתכל על המנות בפייסבוק.

אי-שוויון ופערים.

במונחי שוויון האנושות נסוגה לאחור במהירות מפחידה. ממחקר שפרסם ב-2009 ברנקו מילנוביץ' מהבנק העולמי עולה, כי מדד הג'יני, המודד אי-שוויון, עולה בהתמדה כבר מאות שנים. רווחה, קידמה ושפע כלכלי שיפרו אמנם את מצבם של כולם, אך באותה עת הגדילו את אי-השוויון. וכך, רבים מרגישים עניים יותר ויותר, אף שבמונחים אבסולוטיים יש להם יותר ויותר. העולם דוהר לקראת שפע כלכלי, מדעי ובריאותי יותר, אך זאת יחד עם מדדי אי-שוויון גבוהים מתמיד.

הפנים של האנשים הקטנים. החשש הוא שאנו עלולים להפוך את הסטטיסטיקה למפלטו של הנבל. יש עדיין אנשים רעבים.

יש עדיין קורבנות של אלימות, הזנחה והפרה של זכויות אדם. יש עדיין מצוקה קיומית. ב-2014, ניתן והגיעה השעה להפסיק למדוד את הקידמה האנושית במספרים הגדולים, ולהתחיל להסתכל יותר בפנים של האנשים הקטנים.

ולמען הסר ספק, אני לא מציע לחסל את אי-השוויון אני מציע להקטין אותו.

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"