גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנחנו בורים בנוגע לאפריקאים

מאמרו המבהיל של גיא בכור, גרם לי לרצות למהר ולקנות לדוקטור מחשבון כיס

המזרחן, ד"ר גיא בכור תיאר במאמרו בשבוע שעבר את הגעת אפריקאים לישראל כמהלך מתוכנן של גורמים המבקשים להביא לארץ עוד מוסלמים, כדי להגדיל את שיעורם באוכלוסייה ולכפות על מדינת ישראל להיות "מדינת כל אזרחיה".

בכור האשים במאמרו ארגונים - עליהם כתב שהם "מתחזים לארגונים לזכויות אדם" - המכוונים את ההגירה ממדינות המוצא, "שומרים עליה, שלא תתקל בקשיים בסיני" ואף "מפיצים את השמועה באפריקה שישראל היא גן עדן". מאמרו המבהיל של בכור, פורסם לראשונה בבלוג שלו, זכה לתהודה רבה, לאלפי שיתופים ברשתות החברתיות ואף לפרסום מחודש ב"גלובס".

הדיון בסוגיית המהגרים והפליטים (יש מאלה ומאלה), נהפך לקיצוני ואלים, ואחת הסיבות לכך היא הבורות שלנו, הישראלים, בקשר לזהותם של שכנינו החדשים. טקסטים כמאמרו הרשלני של בכור הן אחת הסיבות לבורותנו.

ראשית, בכור טוען כי "כל המהגרים מסודן מוסלמים, וכך גם רוב המהגרים מאריתריאה" ואינו מפרט מניין שאב נתונים אלו.

על פי נתוני מכון המחקר Pew, רק כ-36% מאוכלוסיית אריתריאה מוסלמים, הגם שיש הערכות לפיהן שיעור המוסלמים גבוה יותר. בכל מקרה, אין בסיס לקביעה החד משמעית כי רוב המהגרים מאריתריאה מוסלמים.

באשר ליוצאי סודן, התמונה מעט סבוכה בשל התפלגותה של דרום סודן, המדינה החדשה, מסודן הגדולה בשנה שעברה. דרום סודן נועדה לשמש בית לאומי למיעוט האפריקאי בסודן, שרובו מחזיק באמונות שבטיות-מסורתיות או מאמין בנצרות.

על פי טענות המצדדים בגירוש, רוב מבקשי המקלט הסודנים הפכו עם הקמתה של דרום סודן לנתיניה. כלומר, גם לשיטתם של מצדדי הגירוש, המהגרים ה"סודנים" משתייכים לאוכלוסייה שברובה המכריע אינה מוסלמית. כך או כך, אלא אם ערך הד"ר בכור מפקד אוכלוסין בקרב המהגרים הסודנים, טענתו של לפיה "כל המהגרים מסודן מוסלמים" אינה מבוססת.

אזרחות ישראלית

שנית, בכור מאיים במאמרו ש"כאשר המספרים יגיעו לרבע מיליון או חצי מיליון מהגרים", אותם ארגונים "יפנו לבג''ץ ולמוסדות האו''ם... בדרישה שישראל תעניק למהגרים תושבות ואפילו אזרחות, כמקובל במערב. בכך יזנק אחוז המוסלמים בישראל באופן מיידי ל-30 עד35% על כל המשמעויות הדמוגרפיות שיכולות להיות לכך".

טענה זו עוררה בי חשק לרכוש לד"ר בכור מחשבון.

לפי נתוני הלמ"ס, בישראל חיים היום 7.86 מיליון בני אדם, מתוכם כ-1.62 מיליון ערבים. נניח, לצורך העניין, הנחה המקלה עם התיאוריה של בכור, לפיה כל הערבים בישראל הינם מוסלמים. נניח גם כי נבואתו של בכור תתגשם במלואה ולישראל יגיעו חצי מיליון מוסלמים נוספים.

במצב קיצוני זה, תהווה האוכלוסייה המוסלמית בישראל 2.12 מליון איש מתוך 8.36 מיליון תושבים - 25.3% (ולא 30-35% כטענת בכור).

את ערימת הסברות, הנבואות והשגיאות, תיבל בכור באמירות גזעניות ואלימות. באחת מהן הוא כמעט מביע צער על שהחיילים המצרים הפסיקו לירות לעבר אפריקאים בלתי חמושים: "השלטונות המצריים ניסו לבלום את התופעה עד לפני כמה חודשים, כאשר ירו מידי פעם על המהגרים. היום הם כבר לא עושים את זה, ולמה שיעשו? מה אכפת להם שישראל תתאסלם?".

תוכנית אוגנדה

בהקשר אחר כותב בכור כי "מי שלא רצה את היהודים באוגנדה, תבוא אוגנדה לישראל". מתמיה, כיצד נכנסה אוגנדה למשוואה. האם יש מסתננים אוגנדים? אולי אוגנדים המבקשים מקלט בישראל? לא ולא, ד"ר בכור פשוט אינו מבדיל: אריתריאה, סודן או אוגנדה, הרי הם כולם כושים!

וגם מוסלמים, אם אפשר, כי כושים ומוסלמים זה מפחיד ופחד מושך תשומת לב ומי שמנסח אמרה אומללה שכזו רעב לתשומת לב ממש כשם שאפריקאי בגינת לוינסקי רעב ללחם.

הפליטות וההגירה מאפריקה לישראל הן סוגיות סבוכות ורציניות המשפיעות על זהותה של ישראל, על גורלם של הפליטים והמהגרים ועל חיי ישראלים רבים, אלו שזנחנו. בשעה שהאלימות גואה, ראוי שהדיון בנושא יתאפיין בלקיחת אחריות ויתבסס על עובדות.

לא מפתיע שפוליטיקאים, שחדלו מלהציע פתרונות, רוכבים על גל הכעס והאיבה. מפתיע ומאכזב שאקדמאי המתהדר בתואר דוקטור מתנסח כאחרון הטוקבקיסטים, מתרשל בבירור העובדות ומעליל עלילות נוסח "הפרוטוקולים של זקני הקרן החדשה לישראל".

הכותב הינו כתב המגזין "מסע אחר"

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

ציר פילדלפי שברפיח, עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

תקרית חריגה בכרם שלום: שלושה נפגעים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים