גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית הריאליטי של דודו טופז

האם ביהמ"ש יקבל את פסק הדין של התקשורת - או שטופז יזכה למשפט הוגן?

ביום חמישי שעבר הוגש כתב אישום בבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד דוד בן אליהו טופז גולדנברג. זהו ללא ספק שלב דרמטי בתוכנית הריאליטי המתגלגלת בשבועות האחרונים בכל אמצעי התקשורת בכיכובו של טופז.

מדובר במשהו כמו שלב גיבוש הנבחרת ב"כוכב נולד", או חיבור השבטים ב"הישרדות". כל הסימנים מצביעים כי הגמר הגדול, כלומר פסק הדין, ישבור שיאים חדשים של רייטינג, ושל התעניינות ציבורית. לפני זה צפויים עוד שיאים כמו העדויות של אבי ניר ושירה מרגלית, וכמובן עדותו של טופז עצמו.

כמו בתוכניות ריאליטי אחרות, גם בתוכנית הזו, הכללים לא לגמרי ברורים וידועים, וההפקה שומרת על עמימות כדי להעצים את הדרמה, ולהגביר את שיעורי הצפייה.

הציבור הרחב כבר התרגל לעמימות העובדתית וגם הנורמטיבית במציאות של תוכניות ריאליטי. חלק מההנאה נובע גם מעקרון ההפתעה. מה תהיה המשימה הבאה ואיך בדיוק ישקללו את ההצבעות של הציבור. בדרך כלל, ממש כמו בריאליטי של דודו, ידוע לנו מראש מיהו הגיבור האמיתי של התוכנית, אבל לא בטוח שהוא גם יזכה בתואר. לפעמים גם דן מנו או יוסי בובליל, מגיעים לגמר הגדול אך כושלים רגע לפני הסוף.

כאשר מדובר במשחקי טלוויזיה, אפשר וכדאי לפתור את העניין בביטול. אין חשיבות של ממש לשאלה מהם הכללים או מיהם הזוכים ומיהם המפסידים. גם כאשר ברגע האחרון קובעת ההפקה משימה פיזית קשה ומכריעה את גמר "המרוץ למיליון" לטובת שני הגברים, על חשבון הזוג הפייבוריטי, אין בכך כדי לשבש סדרי חברה. לא כך המצב בתוכנית הריאליטי של דודו טופז. כאן, בימים אלה ממש, מתגבשים כללי משחק חדשים במאבק המתמשך בין עולם התקשורת לעולם המשפט, על הדומיננטיות ועל המנדט לשפוט גורלם של בני אדם, ולהענישם כגמולם.

ירח הדבש הסתיים

הקרב הזה אינו חדש. המציאות הישראלית של השנים האחרונות העמידה את התקשורת ואת המערכת המשפטית בקצה הפירמידה של הגורמים בעלי הכוח, העוצמה והחשיבות בחברה הישראלית. ירידה של ממש במוסדות הפוליטיים, במפלגות, בכנסת ובממשלה, כמו גם ירידה ביוקרה ובביצועים של הצבא הביאה לשחיקה בכוחם ובמעמדם של מוסדות חברתיים אחרים, והעצימה את החשיבות ואת התפקיד של בית המשפט ושל התקשורת.

באופן מסורתי, יש מקום ואף היגיון בשיתוף-פעולה הדוק וקירבה אידיאולוגית בין המערכת המשפטית לתקשורת. שתי המערכות עוסקות בביקורת השלטון, שתיהן משרתות את האזרח הקטן, לשתיהן תפקיד חשוב בדמוקרטיה, ובהגנה על זכויות האדם. שתי המערכות פועלות באמצעות השפה, השכנוע, וכוחן העיקרי נובע מהאמון שהציבור נותן לפרסומים ולהחלטות שלהם. שתי המערכות נאבקות נגד עוולות, נגד שחיתות ונגד הסטייה החברתית.

שנים רבות היו גם השלמה וכבוד הדדי בין המערכות, ממש כמו זוג צעיר בתחילת הדרך או משתתפים נלהבים ב"מרוץ למיליון". התקשורת נתנה כבוד להחלטות של בתי המשפט, פרסמה אותן כדברי אלוהים חיים, ובתי המשפט גמלו לתקשורת בהדגשה של חשיבות הערך של חופש הביטוי וחופש העיתונות, ובעקרון נוסף של "פומביות הדיון" הקובע שדיונים משפטיים יהיו פתוחים לתקשורת. ממש ירח דבש.

אולם, בשנים האחרונות, כאשר שני המוסדות מצאו את עצמם יחד בקודקוד פירמידת הכוח. התחיל מאבק של ממש בין השניים. האסטרטגיה שלהם השתנתה מהקצה לקצה. פתאום התקשורת החוצפנית חודרת לתחומה של המערכת המשפטית. בעיני השופטים מדובר בחילול הקודש ממש. התקשורת חוקרת, מפעילה סוכנים, התקשורת מאשימה, התקשורת מביאה עדים וראיות, ובסוף גם התקשורת מענישה. אפילו המשטרה שפעם עבדה בשבילנו, השופטים, כדי להביא חשודים וראיות לבית המשפט, עובדת פתאום אצל התקשורת. מזמינה עיתונאים לביצוע מעצרים לאור הזרקורים, ומכנסת מסיבות עיתונאים כדי למסור עדויות ישירות לציבור. דומה שגם המשטרה הבינה לאן נושבת הרוח, ואיפה מרוכז הכוח האמיתי, והחליטה לעבוד בשביל התקשורת. כותרת טובה שווה לפחות חמישה ימי מעצר לצורך חקירה.

פרשת דודו טופז מביאה את כל אלה לשיאים חדשים. מדובר בפרשה פלילית ומשפטית שכולה תקיפה של אנשי תקשורת, המעורבים בה אישית. חקירה שהתחילה משמועות שהפיצו עיתונאים, מעצר מתוקשר לעיני מצלמות שהוזמנו על-ידי המשטרה, ומעורבות עמוקה, עמוקה מדי, של בכירים בתקשורת בהליכי החקירה, ההעמדה לדיון והמשפט.

בפרשה הזו מצאה עצמה התקשורת כצד מעורב. קורבן של התקפה אלימה. ברור שלא ניתן היה לצפות ממנה לטיפול הוגן, מידתי או אובייקטיבי. ואכן, טופז זכה לחוות את מלוא עוצמתה של התקשורת והוכתר לא רק כעבריין אלים, חולה נפש, אלא כאויב העם מספר אחד. דרגה אחת מעל לרוצח סידרתי.

התקשורת כבר גמרה לשפוט ולהעניש את דודו טופז, ועכשיו עולה השאלה מה תהיה תגובתה של המערכת המשפטית. עד עכשיו פעלה המערכת על-פי הוראותיה וציפיותיה של התקשורת. חקירה מהירה, מעצר ממושך לחשוד טופז, והנה, כבר יש כתב אישום. האם נכנעה המערכת המשפטית ללא קרב? האם תמשיך לפעול על-פי התסריט של ההפקה?

בית המשפט התמרד נגד התקשורת

הסיבוב הקודם בקרב בית התקשורת לבית המשפט מעלה אפשרות אחרת. מדובר בפרשת חיים רמון, שר המשפטים לשעבר, שהסעירה את המדינה לא מזמן. שם, התייצבה התקשורת, בחלקה הגדול, דווקא לצידו של הנאשם חיים רמון. הוא זכה אמנם לגינוי גורף על התנהגותו הילדותית והטיפשית, אך גם להסכמה רחבה כי לא מדובר בעבריינות פלילית, וכי זו היתה בסך הכל נשיקה קטנה, וכי אותה חיילת העבירה לו מסרים שיכולים לבלבל, כאשר חיבקה אותו באופן שיכול היה להיראות כפלירטוט או הזמנה.

בפרשת רמון התייצב בית המשפט על רגליו האחוריות, התמרד נגד הציווי של התקשורת וקבע, בפסק דין חריף וחריג בחומרתו, כי מעשיו של רמון היו מעשה מגונה חמור, ועבירה פלילית קשה. המעניין מכל הוא שבית המשפט בחר לעסוק באופן נרחב ומפורש בתקשורת, למרות שזו לא היתה כלל צד במשפט. בפסק הדין תקף בית המשפט את התקשורת, וקבע כי היא עברה את כל הקווים האדומים, ניסתה להשפיע על בית המשפט ולקבוע את התוצאה של פסק הדין. אכן דברים חמורים. ומה התוצאה של הניסיון הזה? תגובת נגד. השופטת החליטה להראות לתקשורת שהיא לא מושפעת ממנה בכלל. ואיך מראים למישהו שהוא לא משפיע עלינו? עושים ההפך ממה שהוא אומר.

אני לא מכיר השפעה חזקה יותר מזו, וגם הפעם מדובר בדיני נפשות. בית המשפט, והמערכת המשפטית בכלל, נקלעים שוב לסיטואציה דומה. עוצמתה של התקשורת מאיימת לשלול מהם את מקומם, את תפקידם, ואת כבודם. השופט חושש להצטייר כמי שרק ממלא את תפקידו בתוכנית ריאליטי שמפיקה התקשורת. הדרך היחידה לבעוט בהפקה, ולהתמרד, היא באסטרטגיה ההפוכה, כלומר ללכת נגד הציווי התקשורתי.

בתוך כל אלה הולך לאיבוד האדם טופז, המעשים שעשה, והזכות שלו למשפט הוגן. דודו חי כנראה בתוכנית ריאליטי, הוא שוב במרכז העניינים, הרייטינג בשמיים, אך כללי המשחק לא ידועים. דוד בן אליהו טופז גולדנברג הוא נאשם במשפט פלילי, שם חשוב להבטיח שהכללים יהיו אחרים, ידועים והוגנים. הציבור יכול לשלוח הודעות אס.אם.אס, אך ההחלטה היא של ההפקה בלבד.

* ד"ר יובל קרניאל הוא מומחה למשפט ותקשורת, מרצה בבית-הספר לתקשורת במרכז הבינתחומי הרצליה.

עוד כתבות

שינויים ביציבות השקל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר נחלש לשפל של חודש וחצי מול השקל. אלו הסיבות

הדולר נסחר סביב רמה של 3.66 שקלים, הרמה הנמוכה מאז תחילת חודש אפריל ● עליית מדד המחירים לצרכן בישראל מול ההתקררות באינפלציה בארה"ב מובילה להתחזקות המטבע המקומי ● גם האירו נחלש מול המטבע המקומי

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

"לא יודעת אם יהיה לי כסף לשלם שכירות": 4 משפחות מפונות מספרות על החיים שהשתנו

שבעה חודשים חלפו מאז פרצה מלחמת "חרבות ברזל", כ־24 אלף איש עדיין חיים במלונות, וכ־48 אלף בדירות זמניות ● ​גלובס עם ארבע משפחות מפונות מהצפון והדרום, שנתלשו מהבית, ממקומות העבודה וממוסדות החינוך

מחיר הנחושת בשיא כל הזמנים / צילום: Shutterstock

מחיר המתכת הזו זינק ב-40% בשנה. מה עומד מאחורי המגמה?

הקיטון בהיצע של מתכת הנחושת הוביל לזינוק של 40% במחירה בשנה האחרונה ● על פי ההערכות, המחיר ימשיך לטפס לצד העלייה בביקושים ● סיטי בנק: "הביקושים יעלו ב-4.2 מיליון טונות עד 2030"

פרנק מלול, מנכ''ל ערוץ i24NEWS / צילום: גדעון מרקוביץ

מתקרבים להשקה: ערוץ i24NEWS בעברית ישקיע 4 מיליון שקל בפרסום

ערוץ החדשות החדש i24NEWS בעברית בחר במשרד הפרסום FCB TLV & atomi מקבוצת IPG להוביל את קמפיין העלייה לאוויר ● בשלב הראשון הקמפיין כולל שלטי חוצות ודיגיטל, ובהמשך יעלה פרסום גם בטלוויזיה - אם כי לא בערוצי הברודקאסט

היחסים עם ישראל סיבכו את ענק ההשקעות בחזית מפתיעה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ירדן הצליחה לסכל הברחת נשק בהובלת איראן, מה יכול לקרות אם לאיראן יהיה גרעין, נתניהו עדיין לא מוכן לדון ביום שאחרי ופסטיבל מוזיקה שמסתבך בגלל חסות של ברקליס ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Susan Walsh

האינפלציה בארה"ב סיפקה זריקת אופטימיות למשקיעים. האם היא תישמר?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עמד בחודש אפריל בציפיות הכלכלנים עם קצב שנתי של 3.4% ● מדובר בהתמתנות קלה באינפלציה ששלחה את וול סטריט לעליות, אך רפי גוזלן מאי.בי.אי פחות אופטימי: "יהיה קשה למתן את רמות המחירים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, lev radin

ביידן מעלה את המס של כלי רכב מסין ל־100%. האם המהלך ישפיע על ישראל?

נשיא ארה"ב הודיע השבוע על שורת הגבלות סחר בין ארה"ב לסין, חלקן בתחום הרכב ● על הפרק: הגדלת המכס על מכוניות מיובאות ועל הסוללות למכוניות חשמליות ● הצעדים צפויים לזלוג בעקיפין גם לשוק הישראלי ואף להקטין את ההיצע המקומי מסין

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

מחר: דיון דחוף בביה"ד הבינ"ל לצדק בהאג בבקשה לעצירת המלחמה בעזה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) יקיים בימים חמישי ושישי דיונים בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● בישראל עדיין לא החליטו אם המשלחת תתייצב מחר בהאג, לאחר שלדיונים שנערכו בחודש ינואר האחרון המשלחת התייצבה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

בלגיה והולנד בחרם אקדמי על ישראל ותוכנית המיליארדים בסכנה

שורת אוניברסיטאות בבלגיה ובהולנד הודיעו על ניתוק קשרים עם מוסדות ישראלים ● במוקד: הסכם המו"פ "הורייזן" של האיחוד האירופי, שנחשב למנוע צמיחה לאקדמיה ולתעשייה הישראלית

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל, צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת העל של החברות?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

עשרות ק"מ מהגבול: כטב"ם חיזבאללה התפוצץ ליד צומת גולני

שעות אחרי המטח הכבד למירון שכלל כ-60 רקטות, חיזבאללה טען: ביצענו שיגורים לעבר בסיס בגליל התחתון • קצין צנחנים נפצע קשה ו-2 בינוני בלחימה ברצועת עזה • אלעד פינגרהוט הוא האזרח שנהרג אתמול במתקפה בגבול הצפון, נקבע מותו של לירון יצחק שנפצע אנושות מפצמ"ר שלשום בעזה • התרעה הופעלה בשדרות בפעם ה-3 היום  • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock, נועם מושקוביץ' (דוברות הכנסת), תמר מצפי

האינפלציה מרימה ראש: הסעיף שבו מסתתרת הדרמה הגדולה ומה יקרה לשקל?

מדד אפריל הפתיע בפעם השלישית ברצף עם קצב שנתי של 2.8%, הרבה מעל התחזיות המוקדמות ● סעיף אחד בלט לרעה במיוחד, בנק ישראל כנראה לא יוריד את הריבית בקרוב, ומה חושבים האנליסטים? ● שש הערות

 

 

הציוץ של קית' גיל שעורר את הסערה, והציוצים של עוקביו שהופצו ברחבי הרשת / צילום: מתוך טוויטר

מניות המם חזרו לשגע את וול סטריט. קרנות הגידור הפסידו שוב מיליארדי דולרים

תחושת דה ז'ה וו הכתה השבוע בוול סטריט ● ציוץ אחד, של חשבון בשם The Roaring Kitty, הוביל לזינוק של מאות אחוזים בשורת מניות מם, מניות שנעות בחדות בגלל הייפ ברשתות החברתיות וללא קשר למצבן הפיננסי או העסקי ● בפעם הקודמת הסיפור הזה נגמר בקריסה של קרנות גידור וסדרה בנטפליקס ● הפעם השורטיסטים כבר הפסידו כמעט 2.5 מיליארד דולר ביומיים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ

לשכת רה"מ: נתניהו החליט לקדם את חוק הגיוס שאושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת

הצעת "חוק שירות הביטחון (שילוב תלמידי ישיבות)", אושרה בכנסת ה-24 ברוב של 51 חברי כנסת בזמן ממשלת בנט-לפיד • במסגרת המתווה: גיל הפטור יירד מ-26 ל-21 למשך שנתיים, ויעדי הגיוס יגדלו במהלך השנים • גורמים במפלגות החרדיות טוענים: לא היינו חלק מהמהלך, המועצות יתכנסו ויחליטו • השר גנץ תקף: "ישראל זקוקה לחיילים ולא לתרגילים פוליטיים"

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

רשות התחרות: סוגת תשלם 18 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת הסכמות שנחתמו בין רשות התחרות לסוגת, היא תשלם את העיצום הכספי בגין התערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובשורה של המלצות מחיר לקמעונאים ● סוגת בתגובה: "במספר מצומצם של מקרים אירעו כשלים טכניים בתהליכי העבודה"

ציון פרץ / צילום: יח''צ

עוד עזיבה משמעותית ב"ידיעות אחרונות": מנכ"ל הקבוצה ציון פרץ פורש

בשבועות הקרובים פרץ יסיים את תפקידו ויעבור לכהן כיו"ר חברת בר הפצה ● ענבל סימנטוב, המשנה למנכ"ל, תקודם למנכ"לית קבוצת "ידיעות אחרונות" במקומו

בניין חברת סלקום / צילום: עינת לברון

לאחר שהשליטה בסלקום החליפה ידיים: האם העלאת מחירים בדרך?

קבוצה בראשות קרן פורטיסימו של יובל כהן השלימה את רכישת מניות דסק"ש בסלקום ב-936 מיליון שקל ● מאז נחתם מזכר ההבנות בדצמבר זינקה מניית סלקום ב-26%

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נתוני האינפלציה בארה"ב הקפיצו את וול סטריט: מדד S&P 500 ונאסד"ק בשיא כל הזמנים

נאסד"ק עלה ב-1.4% ● מניות המם - גיימסטופ ו-AMC ירדו בכ-20% ● מניות שריכזו עניין: דל, בואינג וניאו ●  ישראליות: מאנדיי זינקה ב-21%, ריסקיפייד עקפה את התחזיות לרבעון הראשון ● הכלכלה מתקררת: האינפלציה בארה"ב עלתה באפריל ב-0.3%, פחות מהצפי ● הביטקוין זינק ב-7%

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

גל מעצרים במשטרת אנקרה: "חשש של ארדואן לניסיון הפיכה"

לפי דיווח של סוכנות "פוליטיקיול", כוחות ביטחון הפנים של טורקיה עצרו מספר בכירים במשטרת אנקרה, בגין חשד לקשר שלהם עם גורמי פשע ● לפי דיווח אחר, אחת מהדמויות המרכזיות בחקירה, המוגדר בתור "עד סודי" בתיק, טען כי "משטרת אנקרה ניסתה לתכנן הפיכה"